Rejpál-ház
J e l l e g e : Zárt sorban álló körülzárt udvaros, egyemeletes barokk -lakóház; középkori maradványokkal, a Várkerület és a Festõ köz sarkán.

T ö r t é n e t e : A nagy tûz után egyes középkori részek megtartásával (kapu) 1700. körül újjáépült.

K ü l s õ : Emeletén négy-, földszintjén háromtengelyes homlokzatát egyszerû fõpárkány zárja le. Az emelet utolsó tengelyében ikerablak, rövidebb, mint a többi, mindegyik ablak vonalkeretes, könyöklõvel és egyenes szemöldökpárkánnyal, az elsõ három tengelyben a szemöldökpárkány alatt bemeszelt indadísz. A földszinten a második tengelyben kapu : csúcsíves, belsõ szegélye köríveshez közeledik. Napsugárdíszes kapuszárnyak; barokk veretek, kerek kopogtató. Az elsõ tengelyben üzletajtó egyenes szemöldökpárkánnyal, a harmadik tengelyben négyszögletes kõkeretes ablak. A piac felé nézõ homlokzat háromtengelyes, az emeleti ablakok a fõhomlokzatéhoz hasonlatosak, a földszint kõkeretes ablakain és ajtaján zárókõ .

B e l s õ : kapualja : dongaboltozatos, az udvar felé csúcsíves nyílású homlokfallal. Igen keskeny, hosszúkás udvar, felette két támasztó ív. A baloldali szárny részben földszintes ; a hátsó oldalon a földszinten egyíves, az emeletén egy köríves és egy kosáríves árkád, toszkán oszlopokon, beüvegezetten. A jobb szárnyban nyitott lépcsõ.

Várkerület 7. "Rejpál-ház"

 

 

Vissza