Füredi-házVárkerület 67.


J e l l e g e : Zártsorú; körülépített, tágas, négyszögletes udvarú, egyemeletes, késõbarokk lakóház.

T ö r t é n e t e : A XVIII. században a Czirákyak palotája, akik 1772-ben vásárolták Mártonyi István és nejétõl. Ekkor az épületben lakott Trost György építõmester. Minthogy az átépítés ez idõben történt, nem lehetetlen, hogy éppen õ a tervezoje a mai homlokzatnak. 1782-ben Jankovich Izidor vette meg a házat, majd 1819-ben elcserélte a szomszédos ház ellenében Hofer Péter nagykereskedõvel. 1910 táján Füredi Sándor orvos vette meg, ekkor kerültek az attikára Hofer nevének kezdõbetüi helyébe az övéi.

K ü l s õ : A héttengelyes homlokzatot háromrészes fogas fõpárkány zárja le, a földszint felett pedig övpárkány. Enyhe kiülésû háromtengelyes középrizalit. A két oldalrész szélein kváderes lizénák. A középsõ három tengely felett attika, kétoldalt tojásdad alakú áttörésekkel, középen feliratos tábla F S MDCCCXVIII felirattal (Füredi Sándor), virágfûzér és fonat. Az emeleten a két-két szélsõ tengelyben a könyöklõpárkányos ablakok felett háromszögletû oromzat, alatta táblás dísz. A rizalit két szélsõ tengelyében szegmensíves oromzat, alatta táblás mezõben fonat, oldalt füzér. A kissé még kiemelkedõ középtengelyben két-két klasszicizáló konzolon nyitott erkély fonatos és meanderes díszû vasráccsal. Az erkélyajtó kerete vékony toszkán félpilléreken körív, ennek mezejében nagy kagyló, felette fonat és szalagcsokor. Legfelül két-két klasszicizáló konzol felett sima párkány. A földszint vonalkázott falmezéjében üzletajtók és ablakok, közepén szegmensívû kapunyílás.

B e l s õ : kapualja öt csehaüveggel boltozott, az oldalfalak mentén toszkán féloszlopok, a középen kettõzötten. A lépcsõházban késõbarokk kovácsolt vasrács forgókerékkel. Kerek motívumokkal áttört kõkorlát. Kertiház. 1944-45-ben háborús eseményekkel kapcsolatosan elpusztult. Nyolc dór oszloppal körülvett, nyokoldalas filagória, zsindelyes kupolával.

Várkerület 67. "Füredi-ház" homlokzat-részlet 1.

Várkerület 67. "Füredi-ház" homlokzat-részlet 2.

 

Vissza